Triduum Paschale -levy julkaistu

31.03.2020

MIKKELIN KAUPUNGINORKESTERIN JA JYVÄSKYLÄ SINFONIAN YHTEISLEVYTYS TRIDUUM PASCHALE ON JULKAISTU

Keväällä 2019 Mikaelin Martti Talvela -salissa äänitetty Pekka Kostiaisen pääsiäisoratorio Triduum Paschale on nyt julkaistu upeana tupla-CD:nä.

Levyä on mahdollista tilata orkesterin toimistosta joko sähköpostilla orkesteri@mikkeli.fi tai puhelimella numerosta 044 794 5711. Koronarajoitusten voimassa ollessa toimitamme levyn postitse ja levyn mukana tulee lasku.

Levyn hinta on 30€ (sis. postituksen)


Pekka Kostiainen
Triduum Paschale

Jyväskylä Sinfonia & Mikkelin kaupunginorkesteri
Ville Matvejeff, kapellimestari
Kaisa Ranta, sopraano
Minja Niiranen, sopraano
Jeni Packalen, mezzosopraano
Simo Mäkinen, tenori
Tapani Plathan, bassobaritoni
Musica-kuoro

Pääsiäisoratorio Triduum Paschale on laajimpia sävellyksiä Pekka Kostiaisen tähänastisessa tuotannossa ja tarjoaa vaihtelua perinteisille passiosävellyksille. Kolmeen osaan jakautuva teos alkaa dramaattisella kiirastorstain messulla, jatkuu synkkätunnelmaisella pitkäperjantain sanajumalanpalveluksella ja päättyy riemukkaaseen, toivoa tulvivaan pääsiäismessuun. Triduum Paschale on Jyväskylän seurakunnan ja Jyväskylä Sinfonian tilausteos vuodelta 2000.
Kristillisen pääsiäisen jumalanpalveluksiin on kautta historian sävelletty erilaisia liturgisia teoksia, ja erityisesti Kristuksen kärsimyksistä ja kuolemasta kertova passio on sävellysmuotona vakiinnuttanut paikkansa myös konserttisaleissa. Keskeisin osa tässä on luonnollisesti J. S. Bachin kuuluisilla Matteus- ja Johannespassioilla, jotka ovat viitoittaneet tietä myöhemmille passiosävellyksille. Bachin tuotantoon kuitenkin kuuluu myös vähemmän tunnettu Pääsiäisoratorio, jossa kerrotaan kuoleman sijaan ylösnousemuksen sanoma, ja myös Kostiaiselta tilattavaan teokseen haluttiin sisällyttää pääsiäisen sanoma kokonaisuudessaan, ei vain yhtä osaa siitä. Triduum Paschale sai kantaesityksensä Jyväskylän Taulumäen kirkossa pääsiäispäivänä 23.4.2000 Markus Lehtisen johdolla. Teos saavutti myrskyisän menestyksen ja sitä on esitetty Jyväskylässä pääsiäisen aikaan useasti myöhemminkin. Nyt teos kuullaan vihdoin myös levyllä, kun keväällä 2019 Mikkelin Mikaelissa äänitetty tupla-albumi julkaistaan tänä pääsiäisenä.

Ville Matvejeffin johtaman oratorion solisteina kuullaan suomalaisia eturivin laulajia. Suomen kansallisoopperassa säännöllisesti vieraileva Kaisa Ranta on kysytty sopraanosolisti kirkollisiin teoksiin ja mezzosopraano Jeni Packalen tunnetaan erityisen valovoimaisesta ja rikkaasta äänestään. Sopraano Minja Niiranen on monipuolinen esiintyjä ja opettaja, joka toimii myös Musica-kuoron vakituisena äänenmuodostajana ja laulunopettajana. Useita kertoja Jyväskylässä kuullun tenori Simo Mäkisen osaaminen ulottuu näyttävistä oopperarooleista kuuntelevaan kamarimusisointiin ja oratorioista moderniin lauluohjelmistoon. Bassobaritoni Tapani Plathan debytoi Kansallisoopperassa vuonna 2012 ja on sen jälkeen ollut kiinnitettynä useassa saksalaisessa oopperatalossa. Pääsiäisoratorion kuoro-osuuksista vastaa Pekka Kostiaisen perustama, nykyään Marjukka Mannerin johtama jyväskyläläinen Musica-kuoro.

Pekka Kostiainen (s. 1944) on säveltäjä, joka ei mahdu mihinkään valmiiseen muottiin. Alun perin kanttoriksi kouluttautunut, sävellystä mm. Einar Englundin ja Joonas Kokkosen johdolla opiskellut Kostiainen on tyylillisesti luettu yleensä vapaatonaalisen uusklassismin edustajiin, mutta hänen musiikkinsa sulkee sisäänsä huomattavan monenlaisia elementtejä. Mies tunnetaan laajalti myös ulkomailla etenkin kuoromusiikin säveltäjänä. Alba Records on julkaissut myös kahdeksan albumia nimikkeellä ”Kostiainen conducts Kostiainen” esiintyjinä hänen omat kuoronsa, Musica-kuoro ja Vox Aurea.

Pekka Kostiainen (1944-)
Triduum Paschale (2000)
CD 1 Missa Viridium
Passio
CD 2 Missa Paschalis