Taiteelliset partnerit

Erkki Lasonpalo, taiteellinen partneriErkki Lasonpalon kapellimestariopinnot alkoivat Jorma Panulan nuorisokapellimestariluokalla vuonna 2007. Vuodesta 2008 opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla professori Leif Segerstamin johdolla. Keväällä 2011 Wegelius-säätiö myönsi Lasonpalolle tunnustusapurahan orkesterijohdon opiskelun johdosta. Kapellimestaridiplomin Lasonpalo suoritti keväällä 2012 erinomaisin arvosanoin.

Lasonpalo on vieraillut diplominsa jälkeen Turun, Helsingin, Lappeenrannan, Tampereen, Lahden, Oulun, Kuopion, Vaasan, Porin ja Jyväskylän kaupunginorkestereissa, Tapiola Sinfonietassa, Lapin ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkestereissa, Kokkolan Oopperassa sekä Suomen Kansallisoopperassa. Mikkelin kaupunginorkesterin edessä hänet on nähty viime vuosina toistuvasti.

Lasonpalo toimii Heinäveden musiikkipäivien taiteellisena johtajana, Kemin kaupunginorkesterin pääkapellimestarina sekä vasta perustetun Helsingin Koomisen Oopperan pääkapellimestarina. Syksystä 2017 lähtien hän on Mikkelin kaupunginorkesterin taiteellinen partneri.

Viulunsoittoa Lasonpalo opiskeli ensin Lahden konservatoriossa Pertti Sutisen johdolla. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli viulua vuodesta 2004 prof. Mi-Kyung Leen, Päivyt Mellerin, prof. Réka Szilvayn ja Tero Latvalan johdolla. Hän on toinen viulisti Postiglione jousikvartetissa, joka voitti kesällä 2009 kansainvälisen Night and Sun jousikvartettikilpailun.


 

Daniel Raiskin Dirigent/conductor Photo: Marco Borggreve

Pietarilaissyntyinen Daniel Raiskin kuuluu ikäpolvensa monipuolisimpiin muusikoihin. Raiskin aloitti musiikkiopinnotkuusivuotiaana musiikkikoulussa, minkä jälkeen hän jatkoi opintojaan Pietarin konservatoriossa pääaineenaan alttoviulu ja orkesterinjohto. 20-vuotiaana hän jatkoi opiskelujaan Amsterdamissa ja Freiburgissa vakiinnuttaen nopeasti asemansa yhtenä Euroopan eturivin alttoviulisteista niin solistina kuin kamarimuusikkonakin. Kapellimestariopintojaan hän teki Mariss Jansonsin, Neeme Järven, Milan Horvatin, Woldemar Nelsonin ja Jorma Panulan mestarikursseilla.

Daniel Raiskin toimi vuosina 2005–2016 Rheinische Philharmonie -orkesterin sekä vuosina 2008–2015 puolalaisen Arthur Rubinstein filharmonisen orkesterin pääkapellimestarina. Tällä hetkellä maestro toimii Belgradin filharmonisen orkesterin ja Teneriffan sinfoniaorkesterin päävierailijana. Syksyllä 2018 hän aloittaa Winnipegin sinfoniaorkesterin taiteellisena johtajana. Mikkelissä Raiskin vieraili aiemmin useasti noin kymmenen vuotta sitten, ja vuonna 2016 tapahtunut uusintavierailu johti taiteellisen partnerin sopimukseen. Raiskin on myös levyttänyt Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa Blochin ja Busonin musiikkia.

Raiskin vierailee säännöllisesti Euroopan ja Aasian orkestereissa ja esiintyy yhdessä monien maineikkaiden solistien kanssa, kuten Martin Fröst, Alban Gerhardt, Natalia Gutman, Peter Jablonski, Janine Jansen, Kari Kriikku ja Lang Lang. Oopperakapellimestarina Raiskin on vieraillut mm. Koblezissa johtamassa Šostakovitšin Nenä-produktion marraskuussa 2010 ja St. Margarethenin oopperajuhlilla Don Giovanni -produktion Minskin orkesterin kanssa kesällä 2011.

Raiskin on levyttänyt mm. kaikki Brahmsin sinfoniat, Šostakovitšin Sinfonian nro 4 sekä Mahlerin sinfonian nro 3, joka oli ehdolla Saksan musiikkikriitikoiden palkinnon saajaksi. Sellisti Julian Steckelin kanssa levytetyt Korngoldin, Blochin ja Goldschmidtin sellokonsertot palkittiin vuonna 2012 Echo Klassik -palkinnolla.