Intendentin katsaus menneeseen ja tulevaan

22.12.2020

Vuosi 2020 on tulossa päätökseen ja halusin vähän summata kulunutta vuotta ja katsoa jo hieman tulevaisuuteenkin.

Kulunut vuosi 2020 oli monin tavoin erikoinen. Onneksemme syyskaudella saimme pidettyä lähes kaikki suunnitellut kausikonsertit. Vain yksi jouduttiin lopulta kokonaan perumaan ja pariin ohjelmaan tuli muutoksia. Olen iloinen siitä, että yleisö löysi Mikaelin katsomoon mukavasti ja huomioi annetut turvamääräykset kiitettävästi. Iso kiitos siitä! Tiettävästi yhtään tartuntaa ei olla jäljitetty konsertteihin Mikkelissä, eikä juuri muuallakaan Suomessa, joten turvallisuussuunnitelmamme ovat olleet toimivia.

Syksy 2020 toi mukanaan suorat internetlähetykset, joita esitimme Semilive.fi -palvelussa. Suurin osa konserteista oli maksullisia ja yleisö tuntuu myös ne löytäneen kivasti. Suorat internetlähetykset ovat meidän näkökulmastamme tervetullut lisä, jolla pystymme tarjoamaan palveluamme myös konserttisalin ulkopuolelle. Erityisesti näinä aikoina se on osoittanut tarpeellisuutensa. Joulukuussa tiukentuneiden rajoitusten vuoksi nämä internetlähetykset jäivät lopulta ainoaksi keinoksi saavuttaa yleisö. Muusikoille oli aivan uusi kokemus esiintyä tyhjälle salille, mutta uskon että orkesterin ja solistien esiintymisen ilo välittyi kotisohville vaikka tilanne lavalta katsottuna erikoinen olikin. Tulevaisuus tulee näyttämään millainen rooli internetlähetyksillä on esittävässä taiteessa. Mikkelin kaupunginorkesteri pyrkii tarjoamaan internetlähetyksiä myös tulevaisuudessa, jotta musiikki voisi saavuttaa kuulijamme tilanteesta, ajasta ja olosuhteista riippumatta. Tietysti suuri toiveemme on, että saamme mahdollisimman pian – ja turvallisesti – jälleen esiintyä yleisölle upeassa Martti Talvela -salissamme.

Mikaelin konserttisalia kehutaan jo lähes kyllästymiseen asti – ja ihan aiheesta – mutta en silti malta tässä yhteydessä olla nostamatta salin erinomaisuutta jälleen hieman uudesta näkökulmasta. Salin akustiikka palvelee loistavasti paikalla olevaa yleisöä, mutta myös saliin asennettavia mikrofoneja. Tämän olemme huomanneet internetlähetyksiä tehdessämme monta kertaa tämän syksyn aikana. Olkaamme iloisia ja ylpeitä, että Mikkelissä on näin mahtava konserttisali. Tiedän että monissa kaupungeissa ollaan meille kateellisia tästä.

Vuosi 2021 ja orkesterin kevätkausi alkaa vähintään yhtä epävarmoissa merkeissä kuin mihin mennyt syksy päättyi. Rajoituksia on edelleen voimassa, eikä niiden purkamisesta ole vielä tarkkaa tietoa tai aikataulua olemassa. Tästä syystä mekään emme vielä julkaise kevään ohjelmaa emmekä paina tällä kertaa kausiesitettä lainkaan. Konserttiohjelmamme tullaan julkaisemaan tammikuussa internetsivuillamme. Näin toimimalla pystymme paremmin reagoimaan mahdollisiin muutoksiin, joita joudutaan kevään ohjelmaan tekemään. Samasta syystä emme myöskään myy kausikortteja lainkaan keväälle 2021. Seuratkaahan siis kotisivujamme sekä sosiaalisen median kanaviamme, niin saatte ajantasaista tietoa.

Lipunmyyntijärjestelmämme vaihtuu Lippupisteeseen vuoden vaihteessa. Yleisölle muutos näkyy verkkokaupassa luonnollisesti, mutta samat tutut lipunmyyntipisteet palvelevat Mikkelissä kuin tähänkin saakka. Tarkemmat tiedot Lippupisteen myyntipaikoista voi katsoa lippu.fi -sivustolta.

Mikkelissä kaupunginorkesterin tulevaisuus näyttää valoisalta, kunhan koronapandemia saadaan selätettyä. Vuoden 2021 ohjelma sisältää jälleen paljon hienoja konsertteja, vierailevia tähtiä, merkittäviä kantaesityksiä sekä iloisia kesäfestivaaleja. Vuonna 2022 Mikkelissä on Kulttuurin unelmavuosi, jonka myötä seutukunnan asukkaille tarjoillaan oikein extrapaljon monimuotoista kulttuuria ja orkesteri on tässä tietysti mukana. Kulttuurin unelmavuosi liittyy olennaisesti Saimaa Ilmiö -kulttuuripääkaupunkihankkeeseen, jossa koko Itä-Suomesta ollaan tekemässä Euroopan kulttuuripääkaupunkia vuodelle 2026. Tämä jo nyt uutta upeaa yhteistyötä aikaansaanut projekti kulminoituu kesäkuun 2021 alussa, kun Euroopan kulttuuripääkaupunki vuodeksi 2026 valitaan. Peukut pystyyn!

Välillä tuntuu siltä, että yhteisen päämäärän eteen työskentelyssä on turhan paljon hankaluuksia. Asiat tuntuvat päätöksenteossa ajautuvan solmuun ja monesti ihan suotta. Ilokseni olen saanut todeta vuosien varrella, että näin ei kuitenkaan tunnu olevan kulttuurin saralla. Sen on osoittanut Suomen orkesterien kesken tehtävä yhteistyö, toisten tukeminen ja tiedon jakaminen. Sen on osoittanut Mikkelin kaupungissa tehtävä kulttuurilaitosten ja freelance-toimijoiden välinen yhteistyö. Sen on osoittanut Saimaa Ilmiö -projektin toteuttaminen viiden maakunnan ja niiden keskuskaupunkien yhteistyönä. Kulttuurialan toimijoista voisi moni ottaa oppia.

Kulttuurin merkitys on korostunut monellakin eri tavalla kuluvan vuoden aikana. Vanha totuus kun on, että vasta kun jotain otetaan pois sen merkityksen huomaa. Tänä vuonna on herätty siihen, miten valtava kulttuuri- ja tapahtuma-ala oikeastaan on. Miten paljon se työllistää ihmisiä. Paitsi kuukausipalkkaisia ammattilaisia, myös lukemattoman määrän freelancereita ja yksityisiä ammatinharjoittajia. Tapahtuma-alan ketjuun liittyvät olennaisesti myös ääni- ja valoteknikot, roudarit, järjestyksenvalvojat, toimittajat, markkinointi- ja painotalot, bussikuskit ja monet monet muut ammattiryhmät, jotka jäävät helposti mainitsematta. Mutta joilla kaikilla on osansa siinä, että yleisö lopulta pääsee istahtamaan tuoliinsa ja nauttimaan kulttuurin hyvinvointia tuottavasta voimasta. Iso kiitos tälle porukalle, joka taustalla häärii! Ja sympatiani menevät erityisesti tänä vuonna freelancereille ja yksityisille ammatinharjoittajille, joilla ei töiden peruuntuessa samanlaista turvaverkkoa ole allaan kuin meillä kuukausipalkkalaisilla.

Tästä tekstistä tuli paljon pidempi kuin mitä olin aikonut, joten onnittelut ja kiitokset jos olet päässyt tänne saakka. Nyt on aika hieman hengähtää ja nauttia joulusta.

Kiitos orkesteri joustavuudestanne ja ymmärryksestänne tänä vaikeana vuonna!
Kiitos yleisö, kun tulitte meitä kuuntelemaan joko saliin tai striimin ääreen!
Kiitos toimiston väelle kaiken epävarmuuden ja muutoksen sietämisestä ja tinkimättömästä työstä orkesterin eteen!

Oikein hyvää joulua ja soinnikasta Uutta vuotta 2021!

-Jaakko Antila-
intendentti