Ladataan Tapahtumat

« Takaisin

PANULA – PELTOMIEHEN RUKOUS

la 1.10.2022 klo 18, Mikkelin tuomiokirkko

Jorma Panula, kapellimestari
Juha Kotilainen, baritoni
Luminos Ensemble,
valm. Sauli Hannuksela

Einojuhani Rautavaara: Divertimento
Einojuhani Rautavaara: Pelimannit op. 1
Jean Sibelius: Romanssi C-duuri op. 42
Jorma Panula: Yön usva nousee
Jorma Panula: Hän lakin päähän laittoi…
Jorma Panula: Peltomiehen rukous

Jorma Panula on todellinen elävä suomalainen legenda: käytännössä jokainen suomalainen ja aika moni ulkomainenkin kapellimestari on ponnistanut maailman huipulle Panulan tallin kautta tämän opeilla ja mestaroinnilla. Pohjanmaalta ponnistanut Panula on todellinen alansa guru ja kylänvanhin, joka vielä yli 90-vuotiaanakin jakaa osaamistaan ja johtaa itsekin kuvia kumartelematta.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että Panula on myös kursailematon säveltäjä, jonka sävelmä on päätynyt jopa Euroviisukarsintoihin asti ja jonka kansanoopperat ovat vetäneet täysiä yleisöjä kesästä toiseen. Yksi Panulan suurteoksista on kuitenkin ilmeikkään vilpitön ja tinkimätön Peltomiehen rukous: pohjalainen maamies istuu illalla kirkonpenkissä ja käy läpi omaa elämäänsä, tarpeellisuuttansa ja maailman pahuutta. Kysymyksiä ja ongelmia maailmassa riittää, mutta päällimmäiseksi jää silti armo ja kiitos. Laajuudessaan syvälle käyvän sielunripin tulkitsee armoitettu baritonikonkari Juha Kotilainen.

Panulan ”pohjalainen vesper” pohjustetaan itsekin pohjalaisjuurisen Einojuhani Rautavaaran kahdella maantieteellisesti istuvalla nuoruudenteoksella. Ikivihreä Pelimannit fantasioi pirteän modernistisesti erilaisilla muusikkotyypeillä, kun taas Panulalle itselleen omistettu Divertimento värittää lakeuksien henkeä hillitymmin ja sävyisämmin. Väliin vielä Sibeliuksen patoutuneen kiihkeä ja jännitteinen Romanssi, ja Savon ytimessä koetaan tuulahdus väkevää Pohjanmaan ilmaa.

LIPUT: 27 € / 25 € / 10 €