Ladataan Tapahtumat

« Takaisin

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

MIKKELIN MUSIIKKIJUHLAT – SONATA CONCERTANTE

to 8.7.2021 klo 19:00 Mikaeli, Martti Talvela -sali
Erkki Lasonpalo, kapellimestari
Janne Valkeajoki, harmonikka

Selim Palmgren: Kehtolaulu
Kalevi Aho: Sonata Concertante (kantaesitys)
Rodion Shchedrin: Carmen Suite

Liput 27 € / 24 € (sis. toim.kulut)

Mikkelin kaupunginorkesterilla on kunnia kantaesittää Mikkelin musiikkijuhlilla Kalevi Ahon Sonata Concertante harmonikalle ja jousiorkesterille. Teoksen solistina soittaa vahvasti Sonata Concertanten synnyssä mukana ollut harmonikkataiteilija Janne Valkeajoki. Konsertin johtaa Mikkelin kaupunginorkesterin pääkapellimestari Erkki Lasonpalo.

Konsertti nähtävissä myös suorana internetlähetyksenä semilive.fi -palvelussa.

Konsertin avausnumerona kuullaan Selim Palmgrenin Kehtolaulu, joka on säveltäjän itsensä tekemä jousiorkesterisovitus alun perin pianoteoksesta. Konsertin jälkimmäisellä puoliskolla kuullaan Rodion Schedrinin Carmen-sarja. Teos on kirjoitettu jousiorkesterille ja lyömäsoittimille ja se perustuu maailmankuulun Georges Bizet’n säveltämän Carmen-oopperan teemoihin. Teos on täynnä oopperasta tunnettuja teemoja ja tunnelmia. Mikkelin kaupunginorkesteria vahvistavat teoksessa nuoriso-orkesteri Vivon soittajat.

Kalevi Ahon (s. 1949) kuvaus Sonata Concertantesta:

Sonata concertante on versio harmonikalle ja jousille ensimmäisestä harmonikkasonaatistani, jonka sävelsin vuonna 1984 Matti Rantasen aloitteesta, mutta jonka lopullinen, esitettävä versio valmistui vasta vuonna 1989. Harmonikkasonaatissa pyrin laajentamaan harmonikan teknisiä mahdollisuuksia äärimmilleen ja kirjoittamaan instrumentille jotain yhtä huikean virtuoosista kuin ovat Lisztin virtuoosisimmat teokset pianolle.

Myöhemmin harmonikkataiteilija Janne Valkeajoki innostui harmonikkasonaatista, ja hän ehdotti että laatisin sonaatista lisäksi konsertoivan version harmonikalle ja jousille. Valkeajoen mielestä sonaatti on olemukseltaan niin orkestraalinen. Näin teosta voitaisiin esittää myös kamariorkesterien konserteissa. Valkeajoki teki syksyllä 2018 itse luonnoksen täksi konsertoivaksi versioksi, ja sen pohjalta loin elokuussa 2019 Sonata concertanten, joka pohjautuu varsin tarkasti alkuperäiseen sonaattiin. Laadin sovituksen niin, että se on mahdollista esittää sekä jousikvintetillä että pienehköllä jousiorkesterilla.

Sonata concertantessa on teoksen muiden versioiden tavoin kaksi laajaa osaa. Osat alkavat improvisatorisella preludilla ja ne myös päättyvät rakenteellisesti vapaammalla koodalla. Ensimmäisen osan alulle ovat ominaisia monet tempovaihdokset ja kadenssimaiset virtuoosikulut. Varsinaisena pääosana seuraa laaja, hyvin virtuoosiseksi muuttuva passacaglia. Toisen osan aloittavaa preludia hallitsevat huikeat, hyvin laajalla alueella liikkuvat oktaavi-intervallikuviot, jotka välillä pysähtyvät sävelrepetitioihin ja massiivisiin klustereihin. Niitä seuraa taas rakenteellisesti monimutkainen kolmoisfuuga.

Musiikillisena perusmateriaalina on kummasakin osassa sama, hyvin vapaasti käytetty 12-sävelrivi.