Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

KANTELEEN KIELILLÄ

29 elokuun @ 18:00 - 20:00

to 29.8.2024 klo 18, Mikaeli

Erkki Lasonpalo, kapellimestari
Laura Linkola
, kantele

Greta Dahlström: Kansanlaulu Houtskarista
Kalevi Aho: Kantelekonsertto (kantaesitys)
Joonas Kokkonen: Musiikkia jousiorkesterille
Jean Sibelius: Rakastava

Kantele kuuluu olennaisena osana suomalaisen kansanperinteeseen ja mytologiaan. Väinämöinen veisti soittimen hauen leukaluusta ja soitti sillä ihmisiä suohon. Konserttikantele on kuitenkin paljon muuta kuin mitä se on suomalaisessa mytologiassa. Konserttikanteleen ohjelmisto ulottuu Bachista Saariahon oopperaan Only the sound remains, jossa kantele on keskeisimmän instrumentin roolissa. Saariahon oopperaa on esitetty maailman suurimmissa oopperataloissa ennen edes Suomen ensiesitystä. Konserttikanteletta kuulee sinfoniaorkesterien solistina ja myös pop-musiikissa.

Tässä konsertissa päästään kuulemaan kantaesitys 75 v. juhlavuottaan viettävältä Kalevi Aholta. Aho on säveltänyt konserttoja eri instrumenteille jo noin 40 ja joukkoon mahtuu myös harvinaisempia solistisoittimia. Puolituntisessa kantelekonsertossa on kuusi yhtäjaksoisesti soitettavaa osaa, jotka kukin tuovat esiin uuden puolen kanteleesta. Perinteisen näppäilyn lisäksi modernia konserttikanteletta soitetaan monin erin tekniikoin mm. plektralla ja rumpukapuloilla. Kantelekonsertossa on jousten lisäksi myös mukana lyömäsoittaja. Kantelekonsertto on Laura Linkolan tilausteos.

Laura Linkola on kantelisti ja  kapellimestari, joka nauttii suuresti näiden tehtävien vastakkaisista olemuksista. Intiimi kantelemusisointi kotikonserteissa ja pienissä tiloissa toimii vastapainona sinfoniaorkestereiden suurelle koneistolle. Kanteleella Linkola on esiintynyt mm. kahdesti Sveitsin kansallisessa radiossa ja Kuhmon kamarimusiikissa sekä ollut kantaesittämässä kahta kamarioopperaa. Linkola on työskennellyt pitkäjänteisesti kanteleensoiton ohjelmiston laajuuden ja saavutettavuuden parissa mm. kehittämällä kanteleohjelmistotietokannan ja sovittamalla eri aikakausien teoksia kanteleokokoonpanoille. Linkola on johtanut Joensuun kaupunginorkesteria sekä Sinfonia Lahtea sekä kunnianhimoisia amatööriorkestereitaan sekä Sveitsissä että Suomessa. Opintonsa Linkola on suorittanut Sibelius-Akatemiassa sekä Sveitsin Genevessä ja Lausannessa perehtyen mm. vanhaan musiikkiin.

Joonas Kokkonen kuulu maamme arvostetuimpiin 1900-luvun säveltäjiin. Absoluuttisen sävelkorvan ja erityisen musiikillisen muistin omannut Kokkonen ei päästänyt käsistään mitään vaatimatonta eikä viimeistelemätöntä. Musiikkia jousiorkesterille on taitava ja intensiivinen kokonaisuus, jossa jousiorkesterin sointi monipuolisuudessaan pääsee hyvin esiin.

Konserttikokonaisuus alkaa varsinaissuomalaisen kansanmusiikin tahdittamana, kun kuulemme Greta Dahlströmin säveltämän Kansanlaulun Houtskarista. Suomalainen ilta kruunataan vielä Sibeliuksen iki-ihanalla Rakastava-sarjalla.

LIPUT: 27 € / 25 € / 10 €

HINTA S-ETUKORTILLA 24 € / 22 € / 8 €

Varaa lippusi täältä (lippu.fi)

Tiedot

Päivämäärä:
29 elokuun
Aika:
18:00 - 20:00

Järjestäjä

Mikkelin kaupunginorkesteri

Tapahtumapaikka

Mikaeli
Sointukatu 1
Mikkeli,
+ Google Map